Ад'ювант чи прилипач?

Ад'ювант чи прилипач?

Ад'ювант чи прилипач?

Більшість агрономів, а також садівників та городників, використовують у своїй роботі ад'юванти і прилипачі - речовини, які додають в робочий розчин препаратів перед обробкою рослин. Вони допомагають посилити дію засобів захисту рослин і підвищують ефективність їх впливу. Але мало хто знає в чому ж принципова різниця між ад'ювантами і прилипачами.

Насправді ад'юванти та прилипачі - відмінні за складом та своїми властивостями, порівнюють їх між собою через загальну властивість - а саме якісного утримання робочого розчину на листковій поверхні рослини. Відтак, недивно, що ад'юванти у нас часто називають прилипачами.

До складу прилипачів входить композиція полімерів із клейкими властивостями. Головна їхня функція - утримання робочого розчину на поверхні, а також утворення плівки, що утримує вологу і зменшує змивання робочого розчину дощем. При обробці посівного матеріалу препарат допомагає утримати вологу на насінні. Головний плюс прилипачів - відносно невисока вартість.

Ад'юванти - це більш складні речовини, що дозволяють змінювати біологічну активність агропрепаратів і модифікувати їх фізико-хімічні властивості. Всі ад'юванти діляться на два типи: ад'юванти-активатори і ад'юванти-модифікатори.

Ад'юванти-активатори збільшують біологічну ефективність обробки за рахунок поліпшення проникності препарату через кутикулу і збільшення ступеня транслокації діючої речовини в клітинному просторі.

Ад'юванти-модифікатори модифікують фізико-хімічні властивості препарату-партнера, сприяють поєднанню різних препаратів в робочому розчині, ефективному прилипанню і розтіканню крапель робочої рідини, зменшують її стікання та перешкоджають висиханню і кристалізації крапель.

Робота ад’ювантів складається з наступних етапів:

Перший етап - формування крапель при розпилюванні. З теорії відомо, що чим нижче поверхневий натяг, який створює ад'ювант в розчині, тим менший розмір крапель, що утворюються.

Другий етап - змочування поверхні листа. Тут основним параметром є крайовий кут змочування. Чим він менше, тим крапля краще розтікається, тим більшу поверхню вона займає і дозволяє більш ефективно та економно використовувати робочий розчин.

Третій етап - це проникнення препарату через епікутикулярний віск рослин і кутикулу. Діюча речовина має пройти чималий шлях для того, щоб досягти своєї мети, яка найчастіше знаходиться під поверхнею кутикули і восків, які покривають рослини.

Завдяки своїй комплексній дії в складі бакових сумішей ад’юванти підвищують біологічну ефективність ЗЗР та інших препаратів, що дозволяє краще та ефективніше вирощувати продукцію.

Одним з таких ад’ювантів є Ізомакс виробництва компанії Імекс Агро. Склад препарату: трисилоксан (органосиліконовий сурфактант) + природний полісахарид.

Інструкція використання та норми витрат ад’юванту Ізомакс на сайті виробника - https://imexagro.co.ua/dopomizhni-rechovyny/izomaks.html

Консультація та замовлення

+380960656456 (Viber, Telegram, WhatsApp)

+380504693236 (Viber, Telegram, WhatsApp)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Фітофтороз на помідорах

Ізомакс - концентрований ад’ювант-сурфактант